2009. augusztus 7., péntek

Az Ország Tortája 2009: Pándi Meggytorta

Tavaly a 19. szülinapomra Szatmári szilvatortát kaptam, ami a 2008-as év szenzációja volt. Imádom a különlegességeket, az új ízeket, ezért idén a 20. születésnapomra a Pándi meggytortára esett a választásom. Kérésem-kívánságom elmondtam drága szüleimnek, akik remélhetőleg majd továbbítják a kérést a kedvenc cukrászdám felé. :)


Az Ország Tortája 2009 nyertese:

Pándi meggytorta

Íme a recept, amit ezen az oldalon találtam.

Hozzávalók

Piskótához:

Egész tojás: 3 db

Kristálycukor: 17 dkg

Meggy (friss): 14 dkg

Tej (2,8 %): 3 evőkanál

Olaj: 1 dl

Vaj (olvasztott): 7 dkg

Liszt: 19 dkg

Sütőpor: 1 zacskó

Fél citrom reszelt héja és leve

Fahéj: 2 csipet

Alapkrémhez:

Tej: 2 dl

Kristálycukor: 8 dkg

Tojás sárgája: 10 dkg

Fehércsokoládé (valódi): 7 dkg

Mascarpone: 15 dkg

Meggytöltelékhez:

Meggy (mirelit): 36 dkg

Meggylé: 2 dl

Pudingpor: 3,5 dkg

Kristálycukor: 7 dkg

Fél citrom reszelt héja

Negyed citrom leve

Fahéj: 2 csipet

Cherry brandy: 6 ml

Betöltéshez:

Alapkrém 40 dkg

Tejszínhab 20 dkg

Főzött zselatin 4 dkg

Elkészítés

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, vajat, tejet, citromot és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.

A bekevert piskótát három tortaformába töltjük és 210 °C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponeval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

3 megjegyzés:

toritextil írta...

jajjajjaaaaj, de szépek..... :))))

Bejus írta...

Igeeen! :) A legjobb az egészben,hogy nem csak szépek, hanem finomak is! :)))

Nova írta...

Nyami, köszi, hogy a receptet is felírtad!!